Første time hos psykolog

Det er flott at du tar det første steget ved å søke hjelp hos psykolog. Enten du opplever spesifikke utfordringer som angst eller depresjon, sliter med vanskelige tanker og følelser, eller ønsker å forbedre livskvaliteten din, kan det å snakke med psykolog være til stor hjelp.

Uansett om du har tidligere erfaring med terapi eller om det er første gang, er det helt normalt å være nervøs før det første møtet. Kanskje du lurer på hva du skal si eller hva psykologen kommer til å spørre om?

Her kan du lese litt om hva du kan forvente den første timen, hvordan du kan forberede deg, og eksempler på vanlige bekymringer.

Første psykologtime

Hva skjer den første timen?

I den innledende fasen av terapien som vanligvis tar fra 1-3 timer starter prosessen med å bli kjent, få en felles forståelse av det du strever med, diskutere målene du har for terapien, og hvordan behandlingen skal legges opp. Dette gjelder både om du har bestilt time hos psykolog i Bergen eller over video.

Hvordan kan jeg forberede meg til den første psykologtimen?

Det er fint om du kan bestemme deg for å være åpen om hvordan du har det. Du kan skrive ned eller tenke over hva du opplever plagsomt, og hvordan disse påvirker deg. Du kan også tenke på hvordan du vil at livet ditt skal se ut etter endt behandling. Hva vil du gjøre mer av og mindre av?

Om du har tidligere erfaring med terapi kan du gjerne reflektere over hva du likte og hva du eventuelt skulle ønske var annerledes, slik at vi kan lære av dette.

Når dette er sagt er det ingen forventning fra psykologens side om at du må forberede deg til det første møtet.

Hvilke spørsmål stiller psykologen?

I starten av terapien er det vanlig at psykologen stiller mange spørsmål for å bli kjent med deg, og for å få oversikt over det du strever med. Det er ikke forventet at du fra starten av skal ha klare eller godt gjennomtenkte svar på alle spørsmålene. En viktig del av terapien er å begynne å reflektere over seg selv, dette sammen med psykologen som støtter deg i prosessen. Etter en introduksjon der du gjerne forteller litt om deg selv og livssituasjonen din går samtalen videre på det du ønsker hjelp til. Her er eksempler på spørsmål som ofte stilles i starten:

  • Hva søker du hjelp for? Her er psykologen opptatt av å kartlegge hvilke plager og symptomer du har, hvor lenge du har hatt dem og i hvilke situasjoner du opplever dem. Er det slik at plagene har vært mer eller mindre til stede over flere måneder eller år, eller har de oppstått nylig? Kommer de og går eller er det mer konstant? Hva var det som utløste plagene? Var det noen hendelser eller endringer i livet ditt på det tidspunktet, eller virket plagene å komme ut av det blå? Er det hendelser fra tidligere i livet ditt som du tenker kan ha innvirkning på problemet du søker hjelp for? Her kan du lese mer om vanlige psykiske plager.

  • Hvordan fungerer og trives du innen ulike livsområder? Psykologen vil spørre deg om livssituasjonen din og hvordan du trives og har det innen ulike områder av livet, for eksempel sosialt, med familien din, på jobben eller med studiene. Psykologen vil kartlegge hva du synes fungerer bra i livet ditt og hva du opplever mer utfordrende. Det er vanlig at psykiske plager påvirker trivselen og evnen til å fungere på ulike livsområder, og motsatt, slik at når noe ikke fungerer på disse områdene så påvirker det den mentale helsen.

  • Hva har du forsøkt for å løse problemet? Psykologen spør gjerne om hva du har forsøkt for å få det bedre, hvilke av disse tingene som har vært nyttige og hva som ikke har hjulpet. Dette inkluderer også ting som gjerne hjelper på kort sikt, men som kanskje ikke hjelper over lengre tid.

  • Oppvekst og tidligere erfaringer. Psykologen vil spørre deg om tidligere erfaringer som du tenker kan ha påvirket plagene du opplever i dag.

  • Tidligere behandling. Det er også vanlig at psykologen spør om eventuelle tidligere erfaringer med behandling eller kontakt med hjelpeapparat. Dersom du har gått i behandling før er det nyttig for psykologen å vite hvordan du opplevde denne, slik at en kan ta lærdom av dette når en legger opp behandlingen.

  • Fysisk helse og medisiner. Å diskutere den fysiske helsen din, om du har noen sykdommer eller plager, er også viktig siden dette kan påvirke den psykiske helsen din. Dersom du bruker medisiner er dette nyttig for psykologen å vite om.

  • Hvilke målsetninger og ønsker har du for terapien? Hvilke målsetninger og ønsker har du? Hva ønsker du å endre på? Dette er også spørsmål som en kan trenge litt tid på å utforske sammen med psykologen.

Noen vanlige bekymringer

  • Er problemene mine store nok? Det er mange grunner til å snakke med psykolog, og du trenger ikke ha alvorlige problemer for å ta kontakt. Dersom det er noe som plager deg eller som påvirker livskvaliteten din er dette tilstrekkelig grunn for å søke hjelp. Husk at det ofte er lurt å ta tak i problemene tidlig, før de får tid til å vokse seg større.

  • Tenk om jeg begynner å gråte, blir engstelig eller får andre reaksjoner på det vi snakker om. Det er helt normalt å reagere følelsesmessig når en snakker om vanskelige tema. Psykologen vil aldri dømme deg for å uttrykke følelser.

  • Jeg vet ikke hva jeg skal si eller hvor jeg skal begynne. Det kan være vanskelig å vite hvor en skal starte. Psykologen er aktiv den første timen og stiller spørsmål som gjør det lettere for deg å komme i gang.

  • Hva gjør jeg hvis jeg ikke opplever kjemi med psykologen? Forskning har vist at kvaliteten på relasjonen mellom deg og psykologen er avgjørende for et godt resultat. Dersom du merker at kjemien ikke er der, spesielt om det fortsatt er slik etter et par timer, er det lurt å prøve en annen psykolog. Det er viktig at du finner en psykolog som forstår deg og som du føler deg komfortabel med.

  • Bekymringer omkring konfidensialitet. Psykologer har taushetsplikt. Dersom du har bekymringer omkring dette er det fint om du tar det opp med psykologen første time.

  • Jeg synes det er vanskelig å være åpen. Å dele sine innerste tanker og følelser med en annen kan være krevende. Det å føle seg trygg nok til å være åpen kan ta litt tid, og det er noe psykologen har forståelse for. Du trenger ikke fortelle alt på en gang, det er helt fint at du tar det i ditt eget tempo.

Velkommen!

Å ta det første steget og bestille time hos psykolog kan vekke mange ulike følelser. Kanskje føler du lettelse over å endelig skulle ta tak i problemene dine? Eller kanskje du er bekymret for hvordan det kommer til å gå? Husk at nervøsitet og usikkerhet er naturlige følelser, og at psykologen er på ditt lag.

Om du har noen spørsmål omkring det første møtet er det bare å ta kontakt.